Nyhetsbrev Mars

Hej!

Nu i Corona Covid-19 tider så passar det bra med lite uppdatering härifrån. Här hemma tillhör ingen riskgrupp för Corona men vi håller oss hemma just nu i allafall, båda smågrabbarna har fått vattkoppor, ungefär 2 veckor efter att storasyster hade sina vattkoppor. Men vi är också hemma just nu för att Eevee har fått sin kull – det blev fyra valpar, en tik och tre hanar som alla mår bra.

En tråkigare nyhet är att vi HD-röntgade Lovlipon Elizabeth Swann ”Lyx” förra veckan och tyvärr fick hon resultatet HD: D, vilket vi inte avlar på, så tyvärr blir det inga kullar efter henne. Alltid tråkigt när man får lov att avstå trevliga hundar ur avel – men det är en del av uppföderiet, up’s and down’s. Däremot var vi och röntgade Lexie och Will Turner (Lyx bror) igår och bådas höfter ser jättefina ut, vi väntar på svar från SKK.

Sedan vi hördes sist har vi haft enhörningsparty och firat våran 7-åring här hemma, självklart var Vanna en av de mest engagerade gästerna på partyt, även lilla kattungen Astrid som växer så det knakar – som ni ser i bild.

Eeves förlossning är den längsta vi har upplevt, trots att det är 16:e kullen så märker man snabbt hur mycket mer man har att lära. Man tycker att man har sett mycket och det mesta – men blir lika förvånad varje gång och precis som med människor är ju alla individer och allas förlossningar ser ju långt ifrån likadana ut. Vi väntade och väntade och väntade på de här valparna, hon hade en lång förberedelse med bäddning, flåsande och ”falska alarm”. Valparna kom den 14/3 – på dygn 62 och det var okomplicerat men tog så lång tid. Vi har aldrig haft en tik som haft så långt emellan sina valpar, men vi hade för säkerhets skull kontakt med veterinär via telefon som gav massa tips och lugnade ner oss med att säga att det inte är helt ovanligt att vissa förlossningar är såhär. Hon födde 4 valpar mellan 11:18 och 21:00. Sedan morgonen efter, den 15/3 kom nummer 5 som tyvärr var dödfödd. Alla mår bra och Eevee hade fullt stöd av Elise under förlossningen (se bild nedan).

Eevee har varit jätteduktig och tar så väl hand om sina valpar. De växer och tar för sig utav mjölkbaren. Ska bli spännande att följa deras uppväxt här hemma tills det är dags att flytta vidare till sina egna hem. Det är alltid lika givande, roligt, spännande och euforiskt att vara med när en valpkull föds, det är lika spännande varje gång och ingen gång är den andra lik.

Medan Sverige nästan ”står stilla” på grund av Corona, så håller vi låg profil här hemma och har inga stora evenemang inbokade, inga utlandsresor eller utlandsparningar är planerade och heller inga utställningar. Vi tar det lugnt och fixar här hemma på gården helt enkelt. Vanna är alltid med och sköter djuren, det tycker hon är spännande!

Den här veckan har vi besök av Ebba (mamma till Chili-kullen) när fodervärdsfamiljen är i fjällen och åker skidor. Vi går ju här hemma och väntar på att Ebba ska starta sitt löp, hon är planerad att paras med Ponz, mer om honom hittar ni på sidan ”planerade kullar”. Men Ebba verkar inte tycka samma som oss, hon verkar vilja dra ut på det så länge det bara går. Men det är nog för att vi andra väntar otåligt. Det är samma gällande Dolly Parton, henne väntar vi också löp på och vi vet ju att det inte bara är vi utan det är många runt omkring oss som väntar på att de här två löpen ska starta.

Ebba tackar aldrig nej till lite gos, hon är precis lika gosig som Vanna är – så vi kan nog ana en del släktdrag där.

Angående Sonic, så opererade han korsbandet den 17/2, operationen har gått jättebra och han är just i skrivande stund under rehabilitering. Den 25/3 ska vi tillbaka och röntga benet samt lägga upp nästa steg i rehabiliteringen. Rehabiliteringen kommer ju att bli lång, men den är värd sitt slitande och sin tid, för Sonic har fått så goda lovord av ortopeden att han kommer bli helt återställd. Dock tyvärr så är det 40% av de som gör denna operationen som senare får operera det andra knät. Vi får helt enkelt bara hoppas och hålla tummarna att han slipper.

På skottdagen i år så kläcktes våra första kycklingar, av 24 ägg så hade vi 21 befruktade ägg med kycklingar i. Tyvärr överlevde inte alla, men vi har 16 kycklingar kvar. Först bodde de inne i tvättstugan men har sedan några dagar tillbaka flyttat ut i växthuset.

Titta så små och söta! Det var som lite speciellt att vara med när de kläcktes, lite som när man är med under en valpkullsförlossning. Det är alltid spännande när nya liv kommer till oss – oavsett art eller storlek!

Avslutar med en bild på Vanna & Eevee slappande på farstukvisten.

på återseende!

/Linda

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2023 Lovlipon . Drivs med WordPress. Tema av Viva Themes.