Pälsvård

FRÅN VALP TILL VUXENPÄLS
Valpens päls är till en början kort och mjuk men allt efter tiden går växer och utvecklas den. Det är viktigt att redan från första början vänja valpen vid att kammas,badas och fönas för att på så sätt undvika framtida bekymmer vid pälsvården.  I samband med att valpen blir junior och unghund, det vill säga runt ett års ålder, börjar den byta från valppäls till vuxenpäls.

Det är en period många upplever som jobbig och det är på grund av att pälsen lätt tovar sig ju mer underull hunden utvecklar. Valppälsen utvecklas inte bara på längden utan också i struktur, denna utveckling märks främst då hunden börjar få sträva täckhår som oftast börjar synas runt manken.

Pälsvården är förutom ett sätt att hålla hundens päls i god kondition ett gyllene tillfälle att utveckla  kontakten, det vill säga relationen,  med sin hund. Detta görs bl.a. genom att kamma och på andra sätt hantera hunden (klippa klor, rensa öron m.m.). Tänk på att inte ha bråttom när du pysslar med din hund utan välj en lugn stund när du har gott om tid, se det som en mysstund. Pälshundar är ofta vana vid beröring och pyssel runt alla kroppsdelar så som tassar, runt munnen och huvud, vilket ofta blir till fördel om du måste besöka veterinär eller att någon behöver kolla närmare på din hund.

När en PON har bytt från sin mjuka valppäls till den sträva vuxenpälsen, när detta sker är lite olika beroende på individ men ungefär från att den är ett år och framåt beroende på pälskvalite och utveckling, så väljer du själv hur ofta du vill kamma.  Vi brukar säga – ju oftare det är mellan gångerna du kammar desto lättare är varje kamning. Vi brukar sätta i system hemma att kamma igenom våra hundar med lång päls en gång i veckan och då samtidigt klippa klorna. Du glömmer inte bort det – samtidigt som det inte är en katastrof om det går fjorton dagar mellan gångerna.

VERKTYG
Vi använder oss av en bredtandad så kallad ”pudelkam” till hundens större kroppsdelar och en mindre tandad kam till områden som huvud, tassar och mellan bakbenen. Det är viktigt att du kammar ända ner till hårbotten. Vi skickar alltid med våra valpköpare en pudelkam vid köp av valp.

Att kamma ”utanpå” pälsen gör att du aldrig kommer åt underullen, vilket du måste göra för att ha en hund fri från tovor. När du använder en vanlig borste för att borsta bort barr, ytlig smuts eller frön i pälsen som fastnar efter en promenad i skogen så skall denna borste inte ha ”piggar” längst ut då det sliter mer på pälsen än en som inte har det.

EGENSKAPER
PON-pälsen har en utmärkt funktion, den skall klara av alla årets årstider med allt vad det innebär i väderlek. Pälsen skall kunna stöta bort kyla lika som värme, du behöver med andra ord inte ha täcken på din PON under vintern och inte heller klippa den eller ha kyltäcke på sommaren. Det är många som tror att man behöver raka sin PON på sommaren, det är tvärtom – pälsen är skyddet mot solen. En kortklippt PON saknar täckhår och har oftast bara underull, den underullen blir som en stekpanna mot solen, medan täckhåren skyddar huden från värmen.

En PON sätter mer underull till vintern men har inga fällningsperioder som är vanligt bland andra hundraser utan fäller endast hår i samband med kamning. Det kan betyda att du på våren kan uppleva att hunden har mer underull att dra ut inför sommaren då den släpper mer underull.

En annan funktion som en PON-päls har är att när hunden är smutsig så som lera eller har grus i pälsen så lossnar allt där hunden ligger. Lägger du hunden på en plats efter en promenad och låter den ligga där tills den torkat så har du allt grus och smuts på golvet och hunden ser ”ren” ut igen och du kan snabbt sopa eller dammsuga upp det som ligger på platsen.

BAD
Det är vanligt att PON gillar att bada och simma under sommarmånaderna.  Det gäller såklart inte alla individer men många gillar det – och PON torkar lätt efter badning då vattnet oftast inte går ända in till huden, om de inte simmar och badar i flera timmar förstås.

Du bör se till att hunden är fri från tovor, så gott det går,  när den badar då tovor och vatten lättare leder till fukteksem. Det är inte vanligt med fuktexem i rasen, är du medveten om att hunden har någon tova så se till att den blir torr efter bad runt det området.

En PON päls sköter sig själv vad gäller renlighet och rekommendationen är att inte att bada dem för ofta i schampo och balsam, på grund av pälsen då mister sin fina funktion att all smuts ramlar bort av sig själv. Om du ska på utställning rekommenderar vi att bada och föna valpar/juniorer (som inte bytt till vuxenpäls) dagen innan utställningen. Hundar som har vuxen päls bör bada en vecka före utställning för att hunden inte ska vara för ”mjuk” i pälsen på utställningsdagen, då rasen enligt rasstandard och domare ska ha en sträv pälsstruktur.

Ännu en anledning till varför en PON inte skall badas för ofta är för att pälsen skall behålla sin funktion, det kräver att det finns lite fett kvar i pälsen för att den skall kunna stöta bort smuts och isolera hunden från kyla och värme. Vi rekommenderar att använda balsam i pälsen när du badar din PON, vet du om att hunden ska gå på en utställning inom kort  undvik balsam för tätt inpå utställningen. Men som underhållsbad efter behov hemma rekommenderar vi starkt att använda balsam – det underlättar både för dig och hunden vid kamning.

ÖRON
Hundar med hängande öron samt mycket päls kräver regelbunden öronvård för att hålla dem rena, för att luft ska nå fram och det inte ska bli instängt. Viker man upp örat kan man se att det växer små hårstrån i det – det är på ett sätt ett skydd för örat att ha lite hår där, men vi brukar rensa emellanåt och göra rent öronen från både smuts och hår. För att göra rent i alla ”veck” brukar vi ta en våtservett på en tops och röra runt lite bland vecken – då brukar hundarna knorra lite sådär mysigt och njuta en liten stund.

Vi använder och rekommenderar ett öronpulver av märket Bio-Groom för att lättare kunna rycka bort håret. Pulvret appliceras i örat, örat stängs till och du masserar lätt en liten stund. Därefter låter du det verka i några minuter innan du börjar rycka ur håren, som lossnar lätt efter användning av denna produkt.

ÖGON/LUGG
Variera gärna din PON med eller utan tofs i luggen, vi brukar köpa snoddar för hästar eller små gummisnoddar helt enkelt, viktigt om man använder gummisnoddag (som är det som sitter bäst) är att man skär av snodden med sidan av en sax eller liten kniv och inte ”drar” ur snodden om du vill behålla lite volym i luggen eller har en hund som går på utställning.

Hårspännen går också bra. Varierande av tofs i luggen är bra för att din PON ska kunna vara lika uppmärksam och se lika bra både med luggen uppe och luggen nere. Har man alltid tofs från början så blir de lätt som en gardin framför ögonen då tofsen åker av. Men varierar du så lär de sig att känna sig trygga samt se lika bra med och utan tofs.

TASSARNA
Det är bra att ta för vana att hålla pälsen under tassarna och mellan trampdynorna kort. Det gör att det blir luftigt och förebygger bl.a. svamp och under vintrarna bildas det inte lika mycket klumpar då snön inte har så mycket päls att ta fäste i.

Här kommer våra tips från coachen!

  • Ha tålamod under pälsskiftet valp-vuxen!
  • Köp balsamspray!
  • Börja kamma tidigt, ju tidigare van – desto bättre går det!
  • Bada med både schampo & balsam (låt balsamet sitta en stund)
  • Det finns billiga gummisnoddar för häst på tex biltema till luggen!
  • Jobba med kamningen på ett trimbord eller annat bord i bra arbetshöjd för dig.
  • Våga be om hjälp – kontakta ditt närmsta hundtrim för att få hjälp på traven!
  • Om du bor nära oss eller vill komma till oss för hjälp – du är alltid välkommen!

Har du ytterligare frågor kontakta
oss så hjälper vi dig gärna.

LYCKA TILL!

© 2024 Lovlipon . Drivs med WordPress. Tema av Viva Themes.