Om oss
Allt började i tidigt 2000-tal när vi som då var en familj på fem, boende på Lidingö utanför Stockholm bestämde oss för att skaffa en hund. Carola var väldigt förtjust i utseendet och karaktären av den långhåriga hunden i Dennis-filmerna. Sökandet började på raser med liknande utseende och det lästes och forskades om bland annat Bearded Collie och Old English Sheepdog. En dag föll Carola över ett namn på en ras hon aldrig hade hört talas om, nämligen PON. Desto mer vi läste och tittade på bilder på rasen, desto mer övertygade var vi att det var rasen vi letade efter.
Vi köpte vår första PON från Moonlake’s kennel i Roslagen. Det blev en hane som vi döpte till Yoshi, den enda hanen i kullen och aldrig då kunde vi tro eller föreställa oss att det här skulle bli vår nästa hobby och brinnande intresse, vi skulle ju bara köpa en kär familjemedlem?
Vi blev snabbt väldigt engagerade och aktiva i rasklubben för PON och intresset för avel kom först efter några år. 2004 gick Carola med i styrelsen för rasklubben och mellan 2005-2016 var hon ordförande. Mellan 2017-2019 var Linda ordförande i rasklubben. Kennelnamnet ansökte vi om först 2007. 2006 sålde familjen huset på Lidingö och flyttade till en hästgård i Norrtälje.
2011 föddes vår första kull, det var där och då som vi beslutade oss för att döpa våra kullar efter teman och inte efter alfabetet. Bara drygt ett par månader innan kullen föddes så gick Carolas bror och Lindas morbror bort efter en lång kamp mot cancer, ett av hans största intressen var Star Trek, det blev helt plötsligt självklart att vi skulle döpa valparna efter Star Trek-filmerna.
Kennelnamnet kommer från de tre barnen i familjen, LOVisa (1998) LInda (1989) och PONtus (1991). Carola och Linda är det som idag bedriver kenneln. Linda bor tillsammans med sambo Jonny och fyra barn Elise (2013) Vidar (2014) Oliver (2016) och Mio (2021) på en gård 18km norr om Norrtälje. Carola bor i Norrtälje på hästgård och är änka sedan 2018. Sedan 2018 har även Carolas yngsta dotter Lovisa en PON från kenneln.
Intresset för Welsh Corgi Cardigan fanns långt innan vi slog slag i sak och faktiskt köpte vår första. 2015 importerade vi vår första tik från Tyskland (Ebba) och lite senare samma år utökade vi med en till tik (Foxy). PON och WCC har mycket gemensamt, dels är båda raserna med i FCI Grupp 1, vall och boskapshundar – men de har mycket annat gemensamt som vi har fastnat för. De är snabbtänkta, alerta, arbetsvilliga och ska ha en tydlig av och på knapp. 2017 föddes våra två första WCC kullar, den första efter Ebba och den andra efter Foxy.
Desto fler års erfarenhet som uppfödare, desto fler kullar vi föder upp och desto mer vi lär oss – så blir det med tiden och åren ännu tydligare vad det är vi vill uppnå med vår avel. Det viktigaste för oss är att vi vill föda upp hundar som är väl förberedda för livet utanför valplådan, var valpen än ska bo så ska den vara förberedd på det stora livet som börjar efter 8 veckor, den genetiska biten jobbar vi på genom att använda mentalt stabila hundar i avel – gärna som gjort MH eller BPH. Den miljömässiga biten hjälper vi valpen att få en trygg och stabil start i livet genom att berika den med miljöträning som är anpassat för valpens ålder under den tiden som den är kvar hos oss.
Vi vill föda upp hundar som utan problematik klarar sig fint i vårt samhälle, oavsett om hundens framtida hem är i en barnfamilj, hos en pensionär, hos den aktiva tränings och tävlingsföraren eller bara en aktiv familj. Båda raserna vill bo i aktiva hem, med aktiv menar vi att du som valpköpare vill vara med din hund och att din hund räknas som en medlem i familjen och får följa med på det ni gör där hund är tillåtet. Det är viktigt att berika valpen genom miljö och socialträning redan tidigt, det sägs och finns studier på att den viktigaste tiden att social och miljöträna valpen är mellan 8-15 veckors ålder.
Det spelar ingen roll om du bor i lägenhet, i stort hus, ett litet hus, på landet eller i storstaden – båda raserna trivs bäst där den får vara med och vara en del av familjen. Det är väldigt viktigt att inte glömma bort att socialisera en valp som bor ute på landet där det inte händer så mycket, eller en valp som flyttar till en flock andra hundar – den behöver sin egen socialisering och miljöträning på egen tass utan övriga flocken och utanför gården.
Vi började ganska tidigt att fokusera mycket på mentaliteten vid avel, vi såg och har sett att det är alldeles för många hundar som idag är rädda och osäkra – både på miljö och vid främmande människor. ”Det ska vara roligt att ha och äga en hund” är vårt motto. Ingen hund ska behöva vara rädd eller ängslig. Sen är det aldrig några garantier och det är väldigt viktigt att valpen får en fortsatt miljöberikad tid i det nya hemmet efter att den flyttat ifrån oss för att få de bästa förutsättningarna vidare i livet hos er.
Vallning är något som ligger oss varmt om hjärtat, vi har egna får och vallkurser och erbjuder alla våra valpköpare kostnadsfria vallkurser upp till valpen är 6 månader gammal. Både cardigan welsh corgi och PON är i grunden vallhundar och med vallegenskaperna föds viljan att samarbeta med sin förare och vara lyhörd. Vill du prata mer om vallning för kroppsvallare? Välkommen att höra av dig.
Linda utbildade sig till ”Mentalbeskrivare på valpar” via Svenska Kennelklubben just för att lära sig ännu mer att kunna se valpens tidiga egenskaper och att kunna hjälpa valpen och den nya familjen med vad den lilla valpen kanske behöver för extra stöttning när den lämnar oss.
Vi tar alltid emot besök i mån av tid, för dig som vill träffa raserna eller rasen du är intresserad av, för att prata och svara på frågor och ni får träffa hundarna i deras hemmiljö. Det finns nästan alltid tid för en kopp kaffe och prata hund!