Welsh Corgi Cardigan


Welsh corgi cardigan är en boskapsvallare,  för att klara och överleva det jobbet måste den vara snabb, tuff, vig, stark, kunna ta blixtsnabba beslut och kunna tänka själv men ändå lyssna på sin människa. Det är stora djur som ska förflyttas och många gånger är de större och tyngre än vad man själv är – det är alltså inget jobb för en renodlad sällskapshund. De vill jobba, de vill tänka, de vill kämpa, de vill springa. De har lätt att ta till skall och nafs, för det gör man på deras arbetsplats.

Welsh Corgin härstammar från Wales i England. Olika teorier om dess ursprung har framkommit. En del påstår att vikingarna från Västsverige, skulle ha fört med sig Västgötaspetsar till Wales. Och att det sedan var de som bildade stammen för Welsh Corgi. En annan teori är att det skulle vara tvärt om. Dvs att de svenska vikingarna tagit med sig hundar hem från Wales till Västergötland och skapat Västgötaspetsen av Welsh Corgin.

UTSEENDE
Welsh corgi cardigan är en robust hund. Den är tålig, rörlig och uthållig. Kroppen är lång i förhållande till mankhöjden och avslutas med en rävliknande svans ansatt i linje med ryggen.

HÖJDEN: Idealmankhöjd för både hanar och tikar är 30cm.

HUVUDET
skall vara rävlikttill form och utseende.

ÖGONEN skall vara medelstora och klara med ett vänligt, piggt och samtidigt vaksamt uttryck. De skall vara ansatta relativt brett isär med tydligt markerade ögonvrår. Ögonfärgen skall helst vara mörk eller i harmoni med pälsfärgen. Endast hos blue merle får ett eller båda ögonen vara blekt blå, blå eller med stänk av blått. Ögonkanterna skall vara mörka.

TÄNDERNA är kraftiga med saxbett.

ÖRONEN skall vara upprättstående och ganska stora i förhållande till hundens storlek. Öronspetsarna skall vara lätt rundade. Öronen skall vara måttligt breda vid basen och placerade så långt tillbaka på skallen att de kan läggas platt mot nacken när de viks bakåt. Avståndet mellan öronen skall vara ca 9 cm. Öronen skall bäras så att öronspetsarna befinner sig strax utanför en tänkt linje dragen från nosspetsen genom ögonens centrum.

SVANSEN skall likna en rävsvans. Den skall vara ansatt i linje med kroppen och vara måttligt lång (så att den når ner till, eller nästan når ner till marken). Svansen skall bäras lågt när hunden står still men får lyftas något över rygglinjen i rörelse, men inte bäras ringlad över ryggen.

PÄLSEN skall vara kort eller medellång, hård, helst rak och ha god underull. Den skall vara motståndskraftig mot väder och vind. Det vita får dock inte dominera.

HISTORIK
Ursprungligen kommer corgiraserna från grevskapen Cardiganshire och Pembrokeshire Wales i Storbritannien. Man vet med säkerhet att de funnits i Wales sedan 900-talet.

De walesiska bönderna var som regel inte så välbärgade och hade inte råd att hålla sig med mer än ett par hundar. Dessa hundar måste klara flera arbetsuppgifter, vilket utvecklade den mångsidighet som vi idag kan se hos corgin. De vaktade hus och gård nattetid.

Dagtid vaktade och vallade de nötboskap samt hästar. När djuren skulle drivas till marknader så var de en ovärderlig medhjälpare. Det finns olika teorier om corgins ursprung. En teori är att svenska vikingar medförde Västgöta-spetsens förfäder till Wales.

EGENSKAPER
Rasen är lättlärd och en munter glädjespridare som är arbetsvilliga och fungerar under de tuffaste förhållanden. De är mycket intelligenta, signalkänsliga och lyhörda.

Även om corgin idag huvudsakligen är en sällskapshund så är den i grunden en gårdshund, vilket är en mångsidig hund som arbetar med vall, vakt och annan typ av problemlösning. Därför mår de bäst om de stimuleras av någon form av aktivering.

Visst benen är korta, men detta till trots är corgin mycket kvick och suverän på att ta sig fram, även i besvärlig terräng. I Norge har man ett smeknamn på corgi, de kallas för mini-schäfer. Med det menar man en hund som man kan träna lydnad och andra brukshundssporter med, fast anpassad mer för ”compact living”. En stor hund i liten förpackning helt enkelt.

Rasen är allround, den är lättlärd och snabbtänkt. Vilket gör att den är lätt att träna och lära nya tricks eller att utöva olika hundsporter.


© 2024 Lovlipon . Drivs med WordPress. Tema av Viva Themes.